امروز چه روزی است | پنجشنبه و جمعه، ۹ و ۱۰ شهریور ۱۴۰۲ |
تاریخ امروز به میلادی | Thursday, August ۳۱, ۲۰۲۳ & Friday, September 1, 2023 |
تاریخ امروز به قمری | الخمیس و الجمعه، ۱۴ و ۱۵ صفر ١۴۴۵ |
روز ۹ شهریور و ۱۰ شهریور ۱۴۰۲
با پنجشنبه و جمعه ۹ و ۱۰ شهریور ۱۴۰۲ خورشیدی به روزهای پایانی هفته می رسیم. برای این روزها مناسبتی رسمی در نظر گرفته نشده است. نهم و دهم در تقویم های کهن با نام های آذر و آبان شناخته می شدند. البته این دو علاوه بر اینکه نام روزهای سی گانه ماه خورشیدی هستند، نام خود ماه ها هم به شمار می روند. در افغانستان دری زبان، نام ماه ها با ایران فرق می کند. در آنجا به آذر، قوس و به آبان، عقرب می گویند که از نام صورت های فلکی اقتباس شده است. آذر در زبان اوستایی نو به معنای آتش آمده است و در عین حال در پانتئون خدایان زرتشتی نام یک ایزد هم به شمار می رود. کار این ایزد، نگهبانی از آتش اهورامزدا است. او از امشاسپندان است و برخی منابع زرتشتی وی را از پسران اهورامزدا شمرده اند.
۹ و ۱۰ شهریور به آبان هم اشاره دارد. همانگونه که در بالا گفتیم روز دهم ماه سی روزه، آبان نامیده می شد. گویا آبان شکل تخفیف یافته آب بان یا نگهبان آب ها است. ظاهرا این ایزد یا فرشته موکل آب ها بوده است. البته بر سر اینکه نگهبان حقیقی آب ها کیست روحانیون زرتشتی توافق نظر ندارند. برخی آبان را نگهبان می دانند و برخی دیگر ترجیح می دهند که این نگهبان تیشتر یا آناهیتا باشد. حالا چه فرقی می کند که نگهبان چه کسی باشد روشن نیست. مهم خود آب است که اگر با این رویه به مصرف آن ادامه دهیم این سه نفر هم از کار بیکار می شوند.
۹ و ۱۰ شهریور از این جهت که با پنجشنبه و جمعه یعنی روزهای پایانی هفته همپوشانند، هر کدام نام دیگری هم دارند. پنجشنبه، اورمزد شید نام دارد و جمعه، آدینه. در زبان انگلیسی پنجشنبه Thursday گفته می شود. این روز به سیاره مشتری تعلق دارد. گویا در اساطیر اسکاندیناوی این سیاره فرمانروایی به نام ثور یا تور داشته که به همین خاطر روز او روز ثور یا Thursday نام گرفته است. روز جمعه یا Friday هم بر پایه گفته های پژوهشگران روز ایزدبانویی به نام Fria ایزد زیبایی و عشق بوده که به همین دلیل هم روز او یعنی روز Fria، Friday خوانده شده است. البته برخی دیگر به سادگی می گویند که همه این ریشه سازی ها خیالپردازی است و این روز به سادگی به معنی روز آزادی و استراحت است.
مناسبت ها و رخدادهای روز ۹ شهریور و ۱۰ شهریور
در ۹ و ۱۰ شهریور یکی از خونریزترین امپراتوران روم به دنیا آمد. نام این امپراتور کالیگولا است. نام کامل وی گایوس یولیوس سزار کالیگولا آگوستوس گِرمانیکوس است. گفته شده که کالیگولا به معنای پوتین های کوچک است. وی با همین پوتین های کوچک روم را به آتش کشید و از دیدن آتش سوزی پایتخت پرآوازه امپراتوری خود به قهقهه افتاد. یکی از سرگرمی های دلچسب او، پرتاب هزاران مرد، زن و کودک از فراز صخره ها بود. جنون او به حدی رسید که به اسب خود لقب اشرافی کنسول روم را بخشید و قصری باشکوه برای وی ساخت. وی مردم را وا می داشت که اسبش را چون خدایی بپرستند. در نهایت این امپراتور دیوانه به دست گارد ویژه اش به قتل رسید. وی در هنگام مرگ سی سال داشت.