امروز چه روزی است | چهار شنبه، 21 شهریور 1403 |
تاریخ امروز به میلادی | Tuesday، 11 September 2024 |
تاریخ امروز به قمری | الثلاثاء، 117 صفر 1446 |
روز 21 شهریور 1403
امروز چهارشنبه 21 شهریور 1403 روز سینما است. زمانی که برادران لومیر دستگاه سینماتوگراف خود را ساختند، پدرشان نگاه سردی به دستگاه انداخت و با لحنی ناامید کننده گفت: دستگاهی بی ارزش که سودی در پی ندارد! اما تاریخ، سرنوشت دیگری برای این دستگاه رقم زده بود : صنعتی پولساز و در عین حال هنری. به طوری که در مدتی کوتاه در جایگاه یک هنر فاخر به مجموعه شش گانه هنرهای کهن افزوده و هنر هفتم نامیده شد. در اساطیر یونان هر هنری یک الهه یا موس ویژه خود داشت. سینما هر نه الهه هنر یونان را با هم داشت و چیزی بیشتر!
21 شهریور علاوه بر اینکه روز تولد دستگاه فیلمبرداری است روز تولد سینما به معنی واقعیت مجازی نیز هست. اولین فیلم ثبت شده تاریخ یعنی ورود قطار به ایستگاه نیز توسط خود لومیرها ضبط شد. همه این فیلم ها بیشتر از یک دقیقه طول نمی کشیدند، چرا که حلقه فیلم های آن روز بیشتر از این زمان را اجازه نمی دادند. پس از اقبال مردم به این هنر نوین، دیدگاه پدر لومیرها هم برگشت! البته او تنها کسی نبود که متوجه سود سرشار این هنر نوین شد. ادیسون و ژرژ ملیس از دیگر کسانی بودند که پی به ارزش این فن آوری تازه بردند.
ملیس شعبده بازی بود که با تخیل گسترده خود، پایه گذار تروکاژ یا حقه های سینمایی شد. به هر حال سینما امروزه چنان با زندگی انسان ها عجین شده است که اندیشیدن به زمان های آغازین آن مانند فکر کردن به دوران غارنشینی عجیب است. نخستین دستگاه سینماتوگراف را مظفرالدین شاه از سفر فرنگ خود در سال 1279 شمسی به ایران آورد. اولین فیلم بردار ایرانی هم فردی به نام ابراهیم خان عکاس باشی بود.
مناسبت ها و رخدادهای روز 21 شهریور
امروز 21 شهریور 1403 خورشیدی برابر با 7 صفر 1446 هجری قمری و 11 سپتامبر 2024 میلادی در سررسید است. در گاهشماری رسمی کشور امروز با نام روز سینما همراه شده است. سینما یکی از مهم ترین و شاید بتوان گفت برترین و محبوب ترین هنرهای عصر ما به حساب می آید.
21 شهریور: نیچه آمریکا !
هنری لوئیس منکن در 21 شهریور (12 سپتامبر) 1870 میلادی در ایالت مریلند دیده به جهان گشود. وی فرزند آگوست منکن و آنا مارگریت آبهاف بود و تباری آلمانی داشت. پدر وی مالک یک کارخانه سیگار سازی بود. هنری تا زمان حیات پدرش در این کارخانه کار کرد و پس از مرگ وی سرپرستی کارخانه را به عمویش سپرد. هنری منکن که به نیچه آمریکا مشهور بود از پرتاثیرترین نویسندگان و روزنامه نگاران قرن بیستم آمریکا به شمار می رود.