امروز چه روزی است | پنجشنبه 31 فروردین و جمعه 1 اردیبهشت 1403 |
تاریخ امروز به میلادی | thursday 20 april & friday 21 april (20 و 21 آپریل) 2023 |
تاریخ امروز به قمری | 29 رمضان و 30 رمضان 1444 هجری قمری |
پنجشنبه 31 فروردین و 1 اردیبهشت جمعه است. 31 فروردین در تقویم رسمی کشور نه به مناسبت و نامی الصاق شده است و نه در گاهشمار زرتشتی نامی برای آن تعیین شده است. دلیل این بی نامی هم به شیوه گاهشماری کهن بر می گردد. در گذشته های دور مردم هر ماه را سی روز حساب می کردند. به این معنا که روز سی و یکمی در کار نبوده تا برای آن به روال متعارف اسمی تعیین کنند. این شیوه گاهشماری در اصل به مصر باستان بر می گردد. مصری های باستان شیوه تقویمی خود را با خورشید که در عین حال مهم ترین خدای شان هم بود، هماهنگ می کردند. آنها به این خدا حور یا در تلفظ یونانی آن حوروس می گفتند. خور یا خورشید در زبان فارسی هم شباهت غریبی به این اسم باستانی مصری دارد.
مناسبت ها و رخدادهای روز 31 فروردین و 1 اردیبهشت
ما امروزه با 31 فروردین یا به طور کلی ماه های 31 روزه این مشکل را از پیش پای گاهشماری ها برداشته ایم. اما مصریان و ایرانیان باستان در پایان هر سال خورشیدی پنج روز کم می آوردند. برای جبران این مشکل تقویمی پنج روز به پایان هر سال می افزودند. ایرانیان باستان هم به تقلید از این سنت باستانی، به سال خورشیدی خود پنج روز اضافه می کردند. به این پنج روز افزوده شده، پنجۀ دزدیده، پنجوه بهیزک یا خمسۀ مسترقه گفته می شد. در این پنج روز هم همه کار و بار تعطیل می شد و مردم گویا به جشن و پایکوبی بر می خاستند. در دوره ساسانی به این روزهای پنجگانه نوروز کوچک یا پنج روز اندرگاه می گفتند. البته در سال های کبیسه یک روز هم به این روزهای پنجگانه اضافه می کردند و شش روز حساب شان می کردند.
در تقویم رسمی کشور برای روز 31 فروردین مناسبتی معین نشده است. البته این به معنای آرام بودن جهان در گذشته نبوده است. در سال 1534 میلادی الیزابت بارتن راهبه ای انگلیسی در چنین روزی گردن زده شد. دلیل این اعدام ادعای این راهبه بود. وی ادعا می کرد که از جانب خدا به پیامبری برگزیده شده است. تقریبا سیصد سال بعد از این رخداد و باز هم در چنین روزی ماکس نتلائوی اتریشی پا به جهان گذاشت. این تاریخدان عقیده داشت که تنها راه حل جنگ همیشگی انسانها با همدیگر تشکیل یک کنفدراسیون جهانی است. طبق عقیده وی این کنفدراسیون جهانی باید یک نخست وزیر داشته باشد. پیر و ماری کوری فیزیکدانان مشهور فرانسوی نیز 121 سال پیش عنصر رادیو اکتیو رادیوم را پالایش و خالص سازی کردند. بالفور وزیر خارجه وقت انگلستان هم بیانیه مشهور خود را در 103 سال در چنین روزی پیش صادر کرد. وی در این بیانیه راه را برای تشکیل کشوری به نام اسرائیل هموار کرد.