امروز چه روزی است | شنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ |
تاریخ امروز به میلادی | ۳ june (3 ژوئن) ۲۰۲۳ saturday |
تاریخ امروز به قمری | ۱۴ ذی القعده ۱۴۴۴ هجری قمری |
مناسبت ها و رخدادهای روز ۱۳ خرداد ۱۴۰۲
امروز شنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ خورشیدی است. در گاهشماری رسمی جمهوری اسلامی ایران امروز دربرگیرنده هیچ مناسبتی نیست. سیزدهم هر ماه در گاهشماری مزدیسنایی، با نام تیر یا عطارد گره خورده است. این سیاره در همه ادیان باستانی گرامی داشته می شد. در دین زرتشتی، تیر ایزدی بود که با باران و همچنین گفتارهای یزدانی مرتبط دانسته می شد. سیاره عطارد در روم باستان مرکوری و در یونان باستان هرمس خوانده می شد. در هر دو تمدن، این سیاره و ایزد مرتبط با آن با پیک آوری و سخن خدایان پیوند داشت. هرمس و مرکوری پیام آور خدایان یونان و روم باستان بودند.
روز ۱۳ خرداد سال ۱۴۰۲ شمسی در تقویم رسمی کشور با مناسبتی همراه نشده است. اما در تاریخ جهان با چند رخداد همزمان شده است. یکی از آنها به ۲۱۵ سال پیش بر می گردد. در این روز جفرسون دیویس پا به این جهان گذاشت. وی از سال ۱۸۶۱ تا سال ۱۸۶۵ میلادی ریاست ایالات جنوبی آمریکا (کنفدراسیون آمریکا) را به عهده داشت. وی در کابینه فرانکلین پیرس وزیر جنگ شد. با این حال پس از انتخاب آبراهام لینکلن به ریاست جمهوری و جدایی ایالات جنوبی از دولت فدرال به میسی سی پی برگشت. ایالات جدا شده وی را به ریاست خود برگزیدند. پس از شکست در جنگ داخلی در ۱۰ مه ۱۸۶۵ میلادی به دست نیروهای شمال دستگیر شد. اتهام وی خیانت بود ولی در هیچ دادگاهی محاکمه نشد. وی در سال ۱۸۸۹ از دنیا رفت.
روزی که خالق ریو به دنیا آمد!
در ۱۳ خرداد ۱۸۶۴ میلادی رانسوم الی اُلدز به دنیا آمد. وی از پیشگامان صنعت اتومبیل سازی و خالق کامیون ریو می باشد. از دیگر خودروهای ساخته شدۀ الدز می توان به الدزمبیل اشاره کرد. کامیون ریو که نام خود را از سه حرف اول نام وی اقتباس کرده است، بیشتر در ارتش آمریکا کاربرد دارد. الدز حق و حقوق ساخت ماشین الدزمبیل خود را به شرکت جنرال موتورز فروخت. این ماشین تا سال ۲۰۰۴ میلادی تولید می شد. در این سال ساخت و تولید این نوع خودرو پس از ۹۶ سال متوقف شد.
نشت یک لکه نفتی بزرگ (سال ۱۹۷۹)
۴۴ سال پیش در ۱۳ خرداد (۱۹۷۹) یک چاه نفت در خلیج مکزیکو منفجر شد. در طول چند هفته ای که از نشت آن می گذشت، حدود ۳ میلیون بشکه نفت خام به خلیج مکزیکو رخنه کرد. این اتفاق در سال ۲۰۱۰ نیز تکرار شد. ابعاد این فاجعه زیست محیطی به حدی بود که دولت فدرال آمریکا کمپانی انگلیسی مالک را مجبور به پرداخت غرامت به آسیب دیدگان کرد.