سررسید چیست؟ | سررسید یعنی چه؟
سررسید چیست؟ سررسید یا سالنامه به صورت کتاب یا دفتر با قطع های مختلف است؛ که می تواند اطلاعاتی از قبیل تاریخ ها، رویدادها، مناسبت ها و … را در اختیار کاربر قرار دهد. محتویات سررسید می تواند مواردی باشد که هر یک در تخصص افراد با شاخه های کاری متفاوت است. به طور مثال سررسید هایی با موضوعات اجتماعی، مهندسی، ادبی، تاریخی، سیاسی و … در همین دایره هستند.
در سال های اخیر سالنامه هایی از این دست چاپ شده اند; که سالنامه شهدا، عرفا، طبیعت ایران و جهان، آثار تاریخی، ورزشی و مهندسی در این گروه هستند. سررسید ها اطلاعات مختلفی را در اختیار کاربران قرار می دهند. کاربر نیز می تواند اطلاعاتی که به آن نیاز دارد، مانند یادداشت های روزانه، کارهای در دست اقدام، دریافت و پرداخت ها و شمار تلفن های مورد نیاز و غیره را در آن ثبت کند و همراه داشته باشد.
قسمت اطلاعات سررسید، اطلاعاتی مانند انواع نقشه ( کشور، جهان، مترو، راه ها و …)، ساعات رسمی، زمان بین المللی، مسافت های زمینی و هوایی، کد تلفن های داخلی و خارجی، تلفن های ضروری و غیره… را در اختیار ما قرار میدهد که می تواند برای کاربران بسیار مفید و کاربردی باشد.
سررسیدها با فرمت های مختلف تاریخی طراحی و تولید می شوند که هرکدام فضای متفاوتی را جهت یادداشت موارد در اختیار ما قرار می دهد.
برای مثال سررسیدی با تاریخ نگاری یک روز در یک صفحه می تواند به استثنای مواردی مانند، تاریخ سال و ماه و روز تقریبا فضایی به اندازه تمام صفحه را جهت ثبت و یادداشت اطلاعات به ما بدهد؛ از سوی دیگر در سررسیدهایی با فرمت ماه در دو صفحه فضایی برای یادداشت و ثبت اطلاعات باقی نمی ماند.
انواع سررسید پارت
تاریخ نگاری در سررسید به معنی نوع چیدمان تاریخ در هر صفحه از سررسید است. تاریخ نگاری های مختلف سررسید که به صورت عمومی مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:
سررسیدهای روزانه جمعه جدا
که در آن هر روز یک صفحه جداگانه را به خود اختصاص می دهد و مناسب افرادیست که برای ثبت مطالب خود در روزهای تعطیل نیز به فضایی همچون دیگر روز های هفته نیاز دارند.
به طور عمومی تعداد فرم در سررسید های روزانه جمعه جدا 23 فرم چاپی و صحافی می باشد. که اغلب با اطلاعات ابتدایی و صفحات ضمیمه انتهایی به 24 یا 25 فرم نیز میرسد که خود موجب قطور شدن سررسید می گردد.
سررسیدهای روزانه پنج شنبه جمعه با هم
در تاریخ نگاری این سررسید بجز روزهای پنج شنبه و جمعه که در یک صفحه قرار دارند بقیه روزهای هفته هر یک در صفحه ای جداگانه هستند.
در کشور ما روز های جمعه تعطیل و روز های پنج شنبه نیمه وقت کاری محسوب می شود لذا اقلب کاربران در این دو روز به فضای چندانی برای درج مطالب نیازی ندارند، همین امر موجب می شود 52 صفحه از سررسید که روز های پنج شنبه و جمعه را در خود جای داده و از حجم سررسید تولید شده کم می شود که خود اثر مستقیمی در کم شدن تعداد فرم چاپ، صحافی و خرید کاغذ و در نهایت پایین آمدن قیمت نهایی محصول دارد.
سررسید دو روز در یک صفحه
در هر صفحه از این سر رسید 2 روز هفته جانمایی می شود با این استثنا که روزهای چهار شنبه، پنج شنبه و جمعه آن در یک صفحه قرار می گیرند. دلیل استثنای سه روز آخر هفته این است که هر یک هفته از تاریخ در سه صفحه از سررسید قرار بگیرد.
این کار موجب می شود تعداد فرم سررسید کمتر شده و همچنین از نظر گرافیکی تمام هفته های سال از یک سمت شروع شوند و نیز محصول نهایی با قیمت پایین تری در اختیار متقاضی قرار گیرد.
سررسید هفته شمار
در این مدل هر هفته از سال در دو صفحه روبروی هم قرار می گیرند و این امکان را به مجری و تولید کننده می دهد که در بقیه صفحات سررسید از مواردی مانند یادداشت، کارهای در دست اقدام، شیت های ترسیم، اطلاعات فنی و مهندسی و غیره را قرار دهند که به همین دلیل به آنها سررسیدهای دستیار هفتگی نیز گفته می شود.
سررسیدهای ماه شمار
طراحی و تاریخ نگاری سررسید ماه شمار به صورتی است. که هر ماه از سال در یک یا دو صفحه روبروی هم قرار می گیرد.
معمولا در جلدهای ارگانایزر چند کاره با قفل های کلاسوری در کنار برگه های یادداشت، کارهای در دست اقدام، شیت های ترسیم، اطلاعات مهندسی، قرار و ملاقات و … قرار می گیرند. مناسب اشخاصی است که میخواهند در کنار بقیه این موارد تاریخ را نیز به صورت فشرده داشته باشند. برای مشاهده انواع سررسیدهای پارت به صفحه سررسید پارت مراجعه کنید.
برای اطلاعات بیشتر مقاله آشنایی با سررسید اختصاصی و روش تولید آن را مطالعه کنید
کاربردهای متنوع سررسید در زندگی روزمره
سررسیدها به عنوان ابزارهای مدیریت زمان و برنامهریزی، از گذشته تا کنون جایگاه ویژهای داشتهاند. با وجود پیشرفت تکنولوژی و رواج تقویمهای دیجیتال، همچنان بسیاری از افراد از سررسید به عنوان یک همراه همیشگی استفاده میکنند. در ادامه به برخی از کاربردهای مهم سررسید اشاره میکنیم:
1. برنامهریزی و سازماندهی:
- تعیین اهداف: با استفاده از سررسید میتوانید اهداف کوتاهمدت و بلندمدت خود را مشخص کرده و برای دستیابی به آنها برنامهریزی کنید.
- مدیریت زمان: تقسیمبندی کارها و وظایف در طول روز و هفته به شما کمک میکند تا زمان خود را به بهترین شکل مدیریت کنید.
- یادداشتبرداری سریع: ایدهها، قرار ملاقاتها و کارهای مهم را میتوانید به سرعت در سررسید خود یادداشت کنید.
2. افزایش بهرهوری:
- کاهش فراموشی: با ثبت تمام قرار ملاقاتها، مهلتها و وظایف در یک مکان مشخص، احتمال فراموش کردن آنها کاهش مییابد.
- تمرکز بر اهداف: داشتن یک برنامه مشخص و روشن به شما کمک میکند تا بر روی اهداف خود تمرکز کنید و از حواشی دور بمانید.
- کاهش استرس: سازماندهی و برنامهریزی دقیق، باعث کاهش استرس و افزایش آرامش میشود.
3. بهبود ارتباطات:
- مدیریت قرار ملاقاتها: با ثبت دقیق زمان و مکان قرار ملاقاتها، از تداخل آنها جلوگیری کرده و روابط خود را بهتر مدیریت میکنید.
- یادداشت نکات مهم: در جلسات و مذاکرات، میتوانید نکات مهم را در سررسید خود یادداشت کنید.
4. ایجاد عادتهای مثبت:
- پیگیری پیشرفت: با ثبت پیشرفت خود در رسیدن به اهداف، انگیزه بیشتری برای ادامه دادن پیدا میکنید.
- ایجاد عادات جدید: میتوانید عادات جدیدی مانند ورزش کردن یا مطالعه را در سررسید خود برنامهریزی کنید و به مرور زمان آنها را به بخشی از زندگی خود تبدیل کنید.
5. ابزار تبلیغاتی و هدیه:
- تبلیغات برند: بسیاری از شرکتها از سررسید به عنوان یک ابزار تبلیغاتی برای معرفی برند و محصولات خود استفاده میکنند.
- هدیهای ماندگار: سررسید میتواند یک هدیه ارزشمند و کاربردی برای مشتریان، کارمندان و شرکا باشد.
انواع سررسید بر اساس کاربرد:
- سررسید شخصی: برای برنامهریزی شخصی و یادداشتبرداری روزانه
- سررسید کاری: برای مدیران و کارمندان جهت مدیریت پروژهها و وظایف
- سررسید دانشآموزی: برای دانشآموزان جهت برنامهریزی درس و امتحانات
- سررسید تخصصی: برای مشاغل خاص مانند پزشکی، حقوقی و مهندسی